Ondernemers estafette Kampen 4.2; Marnix Hacquebord: ‘Ik heb een passie voor zichtbaar beeld en verstaanbaar geluid’

KAMPEN – Ooit construeerde Marnix Hacquebord bij Wärtsilä immense dieselmotoren voor schepen. ‘Motoren groter dan mijn kantoor’, zegt hij met een brede lach en dito zwaai met zijn arm. Zijn kantoor – waar best ruimte is voor enkele onderhuurders á 250 euro per maand – is groot. Zeer groot. De dieselmotoren waren nog groter. Totdat de klad erin kwam en hij een andere baan moest zoeken. De man die graag de Friese meren opzoekt om te zeilen, vond zijn nieuwe passie in ‘geluid’ en ‘presentatie’. ‘Ooit hadden we een bandje, maar toen ook dat ophield te bestaan, bleef de geluidsapparatuur over.’ Bij muziekpodia verzorgde hij het geluid en zo werd er ‘bij toeval’ weer brood verdiend. Inmiddels presteert hij dat alweer heel wat jaartjes met zijn bedrijf Present-it. Kortom: dit artikel gaat over het reilen en zeilen van een ZZP’er in hart en nieren, die zich van zijn boekhouder allang geen ZZP’er meer mag noemen. ‘Maar daar ligt wel mijn hart.’

(Marnix Hacquebord van Present-it werd voor de Ondernemers Estafette Kampen genomineerd door Roland Prins van Zoutkamer Kampen. Hij is daarmee de tweede ‘renner’ in dit team).


Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Marnix van present it
Marnix van present it

Ik ontmoet hem aan de Industrieweg, waar zijn bedrijf is gevestigd. ‘Ha, de fietsende schrijver’, roept hij als ik mijn fiets voor zijn pand stal. ‘Wil je de gewone ingang, of de artiesteningang?’ gaat hij verder. Natuurlijk kies ik voor de ‘artiesteningang’ en ga via de overheaddeur zijn loods binnen. Overal zie ik stellages met apparatuur. Als ik hem complimenteer met de grote ruimte, zegt hij met lichte zelfspot: ‘Zoveel ruimte is bijzonder handig en ook weer niet. Ik ken mezelf en weet dat, hoe meer ruimte ik heb, hoe meer ik het volstouw met van alles en nog wat.’ Toch valt dat ‘volstouwen’ nog best wel mee. ‘Daar ligt de apparatuur die ik verhuur, en daar alles wat ik qua beeld en geluid zelf nodig heb. Beugels voor beeldschermen, snoeren… Maar kom, we gaan naar boven. Daar is het kantoor en heb ik koffie. Hoe drink je het?’

Presentaties

Boven vertelt Marnix vooral wat mensen niet nodig hebben. ‘Iemand heeft geen beamer nodig’, begint hij. ‘En ook geen microfoon. Mensen willen graag iets laten zien. Of ze willen iets verstaanbaar overbrengen.’ Present-it kan hierin als geen ander faciliteren. ‘Ik bied zichtbaar beeld en verstaanbaar geluid.’ De nuance is heel bewust. Immers: zonder deze nuance heb je nog steeds niet bereikt wat je wilt. ‘Een presentatie is voor menigeen al stressvol genoeg; maakt mensen doorgaans heel erg zenuwachtig. Als dan de techniek je ook nog in de steek laat…’

Geluidsinstallaties voor muziekpodia; hij houdt zich er niet meer mee bezig. ‘Er zijn zat bedrijven die voor heel weinig geluidsapparatuur wegzetten. Daarin kunnen wij ons niet onderscheiden.’ Present-it zit daarom volop in het leveren van ‘zichtbaar beeld’ en ‘verstaanbaar geluid’ voor presentaties. ‘Ik wil alleen maar werken met heel goed materiaal. Dat is wat duurder, maar het werkt altijd en dat is juist in deze branche enorm belangrijk. Tenslotte wil je wel dat, als je spreekt, je ook goed verstaanbaar bent.’

Uitdaging

Hij startte in 2003-2005. Dat was best nog wel een uitdaging, zo erkent hij. ‘Jarenlang was ik werktuigbouwkundig ingenieur. Tien jaar lang heb ik bij Wärtsilä dieselmotoren ontworpen. Ik ben er begonnen als junior en eindigde in het laatste jaar dat ik daar werkte als project manager.’ Maar Wärtsilä moest afslanken en Marnix moest op zoek naar een andere baan. In 2005 was hij fulltime met licht en geluid bezig. ‘We deden toen erg veel podiumtechniek’. Het ontstaan van dit bedrijf was min of meer toevallig. ‘Destijds hadden we een bandje. Toen we daarmee stopten, hielden we de geluidsapparatuur over. Daar konden we uiteindelijk met drie compagnons ons brood van eten.’ In 2012 verliet hij de vennootschap om zelfstandig verder te gaan. Present-it was geboren.

Nu werkt hij met name voor scholen, bedrijven en kerken. Ook levert hij apparatuur voor vergadercentra, die zo over een eigen presentatiesysteem voor hun zalen beschikken. ‘Ik ben altijd op zoek naar hoe ik iemand op de beste wijze kan ondersteunen.’ Dat toont hij niet alleen op zakelijk, maar ook op persoonlijk vlak. ‘Ik ben altijd nauw betrokken bij collega-ondernemers; ga graag de samenwerking aan.’ Hij ziet altijd kansen en wil er graag voor een ander zijn. ‘Er schuilt immens veel kracht in een ZZP’er’, vertelt hij. ‘Als ZZP’er heb je niet een koffiemachine waar je met collega’s even kunt sparren. Daar heb je andere momenten voor en die moet je dus wel benutten.’ Hij vindt het fijn om er voor een ander te kunnen zijn; voelt het als zijn sociale plicht om er dus ook voor iemand in nood te zijn. ‘En natuurlijk hoop ik dat er ook iemand voor mij zal zijn als het met mij even niet zo goed gaat…’

Passie

‘Presenteren is mijn passie’, gaat hij verder. ‘Ik vind het heerlijk als een presentatie top loopt. Wanneer klanten zeggen dat ze niemand anders willen dan mij, dan maakt me dat bijzonder blij.’ Marnix gaat ver in zijn service. ‘Als je een presentatie mag geven, ben je vaak al zenuwachtig genoeg. Dan wil je wel graag dat alles vlekkeloos verloopt. Dus wil ik voordien ook graag de laptop opstarten en kijken of de presentatie daarop echt wel goed draait.’ Ook is het voor hem van belang om te weten op wat voor scherm de presentatie uiteindelijk zal worden getoond. Menigeen heeft een presentatie in een ander formaat voorbereid dan waarop het wordt getoond. ‘Door dit van tevoren te weten, kan ik hierop inspelen en desgewenst de presentatie zelf nog weer aanpassen, zodat niemand voor een verrassing komt te staan.’

Problemen oplossen

Heel belangrijk is het dat alles werkt zoals het hoort: ‘Laatst, een klant in Zwolle. Een praktijk die voor honderden tussenpersonen een presentatie wilde geven. Als er dan op een avond speciaal voor jouw presentatie honderd tot tweehonderd man komen, dan wil je wel graag dat alles vlekkeloos verloopt. Als een presentatie niet wil draaien omdat de apparatuur niet op elkaar is afgestemd, dan heb je een serieus probleem. Zo’n  avond moet een succes zijn en mensen moeten met een voldaan gevoel naar huis gaan.’

‘Dagelijks los ik problemen op voor mijn klanten. Gewoon, omdat het beter kan. Digiborden in schoollokalen die niet soepel werken, draadloze microfoons die haperen, geluid wat niet goed hoorbaar is, noem maar op. Soms kost het behoorlijk tijd om de juiste oplossing te vinden en toe te passen, maar dat moet dan maar. Doe ik dat niet, dan loopt bijvoorbeeld een presentatie in de soep of komt een toespraak gewoon niet goed over.’ En tja, het is nu eenmaal zijn passie om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Dat resulteert in tevreden klanten die graag bij hem terugkomen, want dat is zijn ware passie. ‘Laatst hoorde ik: ‘Ik wil dat jij het doet en niemand anders. Zelfs al moeten we in Hilversum in de tv-studio’s aan het werk…’ Dat is natuurlijk geweldig om te horen!’

Zeilen

Al dit werk maakt wel dat hij nog maar weinig tijd heeft voor zijn hobby: zeilen. ‘Ik heb een boot van 35 jaar oud, maar het ding zeilt nog als een tierelier!’ Bij voorkeur gaat hij naar Friesland en schuimt dan de Friese meren af. De wind in zijn haren, de boeg klievend door de golven; het is mooiste wat er is. ‘Maar ja, ik ben knetterhard aan het werk, dus er blijft niet veel tijd voor de hobby over.’ Lachend: ‘Wat dat betreft is het maar een geluk dat dit werk ook mijn hobby is…’ En nee, klanten, wees gerust: Marnix heeft met Present-it zijn passie gevonden en gaat niet meer terug naar de tekenkamers van Wärtsilä. ‘Daarvoor vind ik mijn werk echt veel te leuk!’

Marnix Hacquebord inviteert Jan Marcel van Dijk van JMOffice om het stokje van hem over te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *